LOMNIČKA: Situácia v prípade rozširovania žltačky je podľa RÚVZ stabilizovaná

17.10.2008 Prešov

Lomnička/Prešov 17. októbra (TASR) - Situácia v prípade rozširovania vírusovej hepatitídy typu A (VHA) v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa je stabilizovaná.
Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove pokračujú v protiepidemických opatreniach. V rámci nich od 5. septembra imunizovali v tejto obci 640 detí a 197 dospelých. Od dnešného dňa bolo nariadené plošné očkovanie detí do 18 rokov. Uviedla to pre TASR vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Prešove Slávka Zákuťanská.
Vzhľadom na vzniknutú situáciu sa uskutočnilo 15. októbra zasadnutie regionálnej protiepidemickej komisie a následne krízového štábu Obvodného úradu v Starej Ľubovni, na ktorom boli prijaté opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia ochorení a lokalizácie epidémie. Krízový štáb pristúpil k vyhláseniu mimoriadnej situácie hlavne z dôvodu riešenia hospitalizácie pacientov, pretože infekčné lôžka sú v niektorých nemocniciach limitované. Vo FNsP v Prešove je od stredy 15. októbra k dispozícii 30 reprofilizovaných lôžok na doliečovacom oddelení pre chorých z obce Lomnička. Počet zriadených lôžok je momentálne podľa Zakuťanskej postačujúci. V prípade nedostatku bude zabezpečená reprofilizácia lôžok aj v popradskej nemocnici.
V obci Lomnička, kde žije okolo 2100 Rómov, zvýšený výskyt ochorení VHA naposledy zaznamenali pred 27 rokmi. Od 28. augusta do 17. októbra 2008 ochorelo 193 rómskych detí, prevažne do desať rokov. Obyvatelia tejto obce žijú v nižšom hygienickom štandarde s absenciou základných hygienických návykov, kde veľmi ľahko dochádza k šíreniu ochorení takéhoto typu. V okresoch Prešov a Sabinov sa naposledy epidemicky vyskytla žltačka typu A v roku 2005 a 2006, a to prevažne v rómskych komunitách. Vakcinácia dvojročných detí proti žltačke typu A žijúcich v zlých hygienických podmienkach prebiehala podľa informácií RÚVZ v Prešove v rokoch 1998 až 2006, ďalej sa v tomto očkovaní nepokračovalo.
Vírusová hepatitída typu A je choroba, ktorá patrí do skupiny črevných ochorení a prenáša sa fekálno-orálnou cestou. Postihuje hlavne deti a mladých ľudí, ale aj staršie neimúnne osoby. Zvýšené výskyty ochorení sú pozorované v niekoľkoročných intervaloch, kedy dorastie neimúnna populácia. Klinický priebeh ochorení, hlavne u detí býva mierny a nikdy toto ochorenie neprechádza do chronicity.
 

Vyberte región